Offering units to be
open for trade Christmas 2014

Close
  • The development consists of four, closely grouped 2-storey pavilions, their distinct structure and location will provide a very unique waterfront destination.

    The size and shape of each pavilion is slightly different, responding to the specific location on the quayside. This provides a range of sizes to suit varying operators.

    The plan form of each pavilion is simple and flexible. Principal entrances are marked by large glazed screens on the gables. The south elevation of each pavilion is fully glazed to take full advantage of the southerly aspect and river views. Each pavilion is provided with a main access stair and a second service/fire escape stair, positioned in the corners of the building to free up floor area. A panel of solid wall cladding is introduced on the north elevation of each unit to designate the “back of house” area.

  • The proposed site layout takes advantage of the available opportunities:

    • Pavilions with wide glazed frontages take full advantage of the riverside location.
    • External seating areas at ground and first floor levels, encouraging life and activity on the quayside.
    • Positioning ensures that connectivity to and views from the IFSD will be retained.
    • The new pedestrian bridge will connect to a new public square linking the two developments into a cohesive whole.
    • New public spaces will be created immediately adjacent to the stops for both the Fastlink bus and river ferry for transport from the west.
  • The pavilions can be easily subdivided in different ways providing a variety of different formats and layouts. Operators may choose to occupy an entire pavilion, taking full advantage of maximum foot fall at ground level and elevated south facing river views at first floor level.

    Within the development, however, options are available for either horizontal or vertical subdivision. Stairs and service risers have been arranged to allow fully flexible options.

    Utility services incomers, drainage pop ups and service riser locations are all defined in the back of house area to suit a variety of space planning options.

    A series of double doors are introduced along the glazed frontage at ground and upper floor level to allow the inside to spill outside and introduce life and vitality on the quayside.

Close
  • The pavilions will be restricted to 2-storeys in height, a reflection of the scale of the shipping sheds which historically sat on the quayside, and to maintain views from the existing buildings on the Broomielaw.

    The pavilions are of steel frame construction, with concrete ground and upper floors. The finished floor level, to be installed by the occupiers, will be set at 150mm above slab level to allow for a variety of flooring options and to introduce a further flexible service zone.

    The structural steel frame will incorporate cell-form beams at soffit level of the ground and upper levels to allow suspended services to run within the structural depth providing the opportunity for greater ceiling height.

    Expansive glazed areas will be formed in proprietary thermally broken aluminium framed curtain walling systems incorporating clear, high performance solar glazing. Solid wall areas will be formed with high quality proprietary insulated cladding systems with a bright metallic outer finish.

  • The raking gable ends and the seamless transition from roof to wall cladding will help to break down the massing of the individual buildings, as will the relative orientation and relationship of the sloping roof forms.

    The strong horizontal line formed by the continuous upper balcony, reinforced by the projecting soffit above, produces a horizontal emphasis to the long elevations to help visually reduce the scale of the development and emphasise the 2-storey nature of the pavilions.

    The pavilions are of slightly differing proportions and each floor plate differs in relation to the varying line of the quayside wall, providing variety but maintaining a strong formal arrangement.

  • The four contemporary, sculptural forms are a continuation of an existing theme developing along the Clyde Waterfront. The Science Centre, the IMAX Cinema, the ‘armadillo’ Concert Hall and the Transport Museum are all structures with a bold sculptural form, clad in hard metal skins.

    The pavilion cladding materials consist of metal paneling and large walls of glass.

    The structures are simple and uncluttered. The clean lines are further enhanced by the provision of a recessed plant area at roof level.

    Dynamism and interest is achieved within this composition by the sloping gables, the opposing rakes of the roof line and the head of the curtain walling, and the angled orientation of the shingle cladding panels.

  • All buildings will provide inclusive access and dropped kerbs will be retained at road crossing points.

    The main entrances to all pavilions are provided by means of large feature glazed screens on the gables. External ground levels will be subtly graded to provide barrier free access for all. Internally, each pavilion will be provided with a DDA compliant lift and main stair providing access to the upper level. At first floor, all external doors will be fitted with flush barrier free thresholds, providing uninhibited access to all external balcony and terrace areas.

  • A hierarchy of lighting effects will be incorporated

    • Feature LED lighting will define the indented ‘openings’ of the facades to the north and south. Different colours will be assigned to each pavilion.
    • Canopies of net lighting will be strung between pavilions over public spaces.
    • Recessed uplighters will be located in paved surfaces adjacent to relocated trees to maintain the broad approach developed with the recent regeneration works.
  • A high quality public realm will create an appropriate setting for this new destination attraction. The linear quayside promenade will be reinstated and new public squares will feature between the buildings incorporating high quality granite and stainless steel street furniture, including bench seating and groups of pleached trees.

    At quayside level, building operators will be allocated a 2m wide strip along the entire river frontage for external seating. Extensive linear balconies will be constructed at first floor level to promote life and vitality on the river frontage.

Close
  • The pavilions have been specially designed to minimise all energy usage, reduce CO2 emissions, and generally minimise the carbon footprint of the development.

  • The pavilions will be highly insulated and carefully detailed in accordance with published “accredited details” to ensure maximum thermal performance and minimum air leakage.

    High performance solar control glass will be utilised on the principal glazed frontages to maximise view opportunities and day lighting levels, while minimising solar gain and providing reasonable thermal performance.

    Materials will be recycled where possible, particularly in the establishment of the high quality public realm which will use salvaged granite sets, street furniture and soft landscaping recovered during the site preparation works.

    Local materials and products will be specified where possible and there will be a commitment to engage with local companies for the delivery of the development during the construction phase.

    The pavilions have been designed initially as shell structures and the Tenant’s Handbook will encourage a sustainable approach to all fit outs. This will include the requirement for energy efficient lighting regimes, energy efficient controls and heat recovery systems to minimise energy usage and reduce running costs.

Close
  • Guidelines for future fit out works will be incorporated in a Tenant’s Handbook to safeguard the quality and aspirations of the development.

    The Tenant’s Handbook will encourage innovative and novel approaches to tenant branding, signage and lighting, to ensure striking but controlled installations.

    Requirements for external cleaning, control of service deliveries and waste collection regimes will all be clearly set out. The Tenant Handbook will also control the layout and design of roof mounted plant and clarify fundamental technical requirements relating to utility service incomers, drainage pop ups and service risers.

  • Access for servicing and waste collection will be gained from the Fastlink carriageway. Lay-bys will allow goods delivery vehicles to service each of the pavilions.

    Designated, secure areas will be formed on the north side of the buildings adjacent to service doors for the location of waste bins. Sufficient provision will be made for separate general waste and recycling containers.

  • A new sub-station will be installed to serve the development and will be located at the eastern edge of the site.

    Drainage will be connected to the public sewer and utilities will be connected to the existing mains infrastructure routed along Broomielaw Quay.

Close
Close
  • The development is located on the Broomielaw – a historically significant and central riverside location in the heart of Glasgow.

    The Broomielaw has undergone a complete transformation in recent years as part of an ongoing “renaissance” of new development along the banks of the Clyde.

    The site itself has recently benefited from the completion of a high quality public realm landscaping project which has transformed the quayside into an attractive location. The pavilions development will complete the vision for the Broomielaw Quay and create a lively and highly desirable new destination.

  • Broomielaw Quay sits to the north of the River Clyde, between Carrick Street to the west and York Street to the east. It is flanked by the Fastlink corridor to the north and the river to the south. From its enviable position, it is highly visible from the major entry points by road and rail into Glasgow bustling city centre.

    The open nature of the site provides panoramic views from south of the river, from the adjacent road and rail bridges, and framed street views from the IFSD. The distinctive riverside location has strongly influenced the design of this dramatic riverside development.

  • The river is the principle reason the city has developed, and it has been inextricably linked to the expansion of Glasgow, with the waterfront becoming an amenity for the city; a backdrop for contemporary residential and commercial developments, a location for leisure and cultural activities and attractions. The river remains at the heart of the city though their relationship has evolved.

    The recent high quality public realm works extending along the quayside on the north and south side of the river include the science centre, the IMAX Cinema, the ‘armadillo’ Concert Hall and the Transport Museum.

  • The site lies on the edge of the IFSD, where the strong urban grid meets the river. The consistent height of the buildings on the southern edge of the IFSD create a distinctive backdrop, mimicking the scale and massing of this historical warehouse context.

    With close to 15,000 workers entering the district daily the opportunities for retailers and restaurateurs are vast.

  • Broomielaw Quay was Glasgow’s main harbour from the end of the 17th century, becoming the traditional departure point for trips “doon the watter” to the Clyde coast and beyond.

    The quayside was populated by shipping sheds during this period of water borne activity, but the opening of the subway and trams systems saw a decline in the ferry transport system.

    More recently, the site has undergone a complete transformation with the construction of the new “Tradeston” pedestrian bridge, the creation of the new “fast link” light rapid transit dedicated bus route and the completion of a public realm landscaping exercise.

    The pavilions development will complete the city’s vision for the Broomielaw and ensure that the Broomielaw continues to play a significant role in the city by becoming an outstanding quayside leisure destination.

    • Over 15,500 net new jobs within the International Financial Services District (IFSD)
    • 2.75 million sqft of top quality grade A office space developed since 2001
    • Broomielaw now recognised as the “brand” for Glasgow’s financial services community
    • IFSD includes other complimentary uses including residential, commercial and leisure uses
    • Since 2001 - 1,600 leisure and retail jobs, 700 new residential units and 1,600 new hotel bed spaces within the IFSD area
Close
  • Broomielaw Quay is immediately linked to the city by a number of key modes of transport.

  • Broomielaw Quay is immediately linked to the city by a number of key modes of transport - The Clyde Fastlink bus, the new pedestrian bridge, the river ferry pontoon, the National Cycle Route and the riverside walkway.

    The site is also within 500m of the city's main railway terminus Glasgow Central and in close proximity to major bus routes.

    There are numerous car parks within 5 minutes walk of the site and on - street parking in immediate vicinity.

Close

Architects
G.D.Lodge Architects

Civil and Structural Engineers
Struer Consulting Engineers Ltd

Mechanical and Electrical Consulting Engineers
Hulley & Kirkwood

CDM Coordinator
David Hood Consulting